Blindspot
4 - 12 jaar

Met het project ‘Blindspot’ leren leerlingen uit de groepen 5 en 6 in de klas op een actieve manier over de dode hoek. De les bevat vier onderdelen. Het eerste onderdeel bestaat uit een quiz, waarbij de leerlingen via filmpjes echte verkeerssituaties te zien krijgen. Daarover moeten zij vervolgens een aantal vragen beantwoorden.

Daarna wordt er op de vloer een geprinte maquette uitgerold, met een kruispunt en een rotonde. De docent plaatst daar een modelvrachtwagen, -fietsen en andere -voertuigen op. In de cabine van een vrachtwagen is een draaibare camera gemonteerd, verbonden met een groot tv-scherm of met het digitale schoolbord in de klas. Leerlingen kunnen vanuit vogelperspectief en door de beelden vanuit de modelvrachtwagen onder andere zien wat er verandert in het zicht van een chauffeur als het voertuig gaat rijden. Samen met de leerlingen wordt besproken welke veilige en onveilige plekken er zijn rondom zwaar (vracht)verkeer. Hierna worden de antwoorden van de quiz nog een keer besproken.

Aan het einde van de les worden de leerlingen onder begeleiding van rappers uitgedaagd om een rap te maken over het onderwerp  ‘dode hoek’. Door de rap blijft de boodschap uiteindelijk hangen.

Voor wie groep 5/6


Door wie leerkracht

Aanvragen via het Schoolportaal

Aanmelden of meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Regiocoördinator Zuidwest-Drenthe
Gemeente Hoogeveen en De Wolden

Karin Pasjes
(06) 44 08 88 73
rczuidwest@veiligbereikbaardrenthe.nl

Regiocoördinator Zuidwest-Drenthe Gemeente Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld

Hielke Verbree
(06) 27 87 08 99
rczuidwest@veiligbereikbaardrenthe.nl