Leskist met een lesboek met uitgewerkte lesjes en materialen, zoals autootjes, fietsjes en poppetjes. Daarmee kunnen verkeerssituaties op tafelformaat worden uitgelegd, bijvoorbeeld: wie gaat voor? Spelenderwijs worden zo de eerste beginselen van verkeersveiligheid verkend. Primair voor de kleuters, maar kan ook gebruikt worden in groep 4 t/m 8. Voorheen Wegenset genoemd.
Voor wie Groep 1, 2 en 3
Door wie School
Soort Educatieve materialen; zelf inzetten
Doel Basisbegrippen Verkeer aanleren
Leverancier Paul Speelgoed
Aanvragen het project is iedere vier jaar aan te vragen als sterproject in het Schoolportaal
Link Verkeerskist kleuter
Aanmelden of meer weten over dit project?
Neem dan contact op met:
Regiocoördinator Zuidoost- en Zuidwest-Drenthe
Gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, De Wolden en Hoogeveen
Karin Pasjes
(06) 44 08 88 73
rczuidoost@veiligbereikbaardrenthe.nl
Regiocoördinator Noord- en ZW-Drenthe Gemeenten Aa en Hunze, Assen, Noordenveld, Tynaarlo, Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld
Hielke Verbree
(06) 27 87 08 99
rcnoord@veiligbereikbaardrenthe.nl
De Blindspot-les van een uur gaat over de Dode Hoek. Een quiz met behulp van filmmateriaal zet de leerlingen direct op scherp. Met een modelvrachtwagen op een maquette verbonden met een camera ontstaat een vogelperspectief waardoor het inzicht wordt vergroot. De samen gemaakte rap spreekt aan; de boodschap blijft hangen!
Lees meer
De Bokabox Verkeer is een kist met materialen waarmee kinderen spelenderwijs het verkeersbordensysteem gaan ontdekken. Dat kan klassikaal, in groepjes of individueel. Met pictogrammen worden de basisvormen aangekleed tot verkeersborden. Slimme eenvoud is de kracht van dit materiaal.
Lees meer
Dit project maakt kinderen bewust van het gevaar van de Dode Hoek en bevordert veilig gedrag. Nadat in de klas een leerzame, impactvolle film is vertoond gaan de kinderen in kleine groepjes naar buiten. Daar staat een rijinstructeur die bij een vrachtauto uitleg geeft over de Dode Hoek. De leerlingen …
Lees meer
Slingeren; afslaan zonder richting aangeven; met zijn allen naast elkaar fietsen: kinderen zijn zich niet altijd bewust van de risico’s. Daar brengt dit project verandering in. Na een theorieles gaan de kinderen een ‘ritje’ maken in een rijsimulator, waarin ze zelf dat soort fietsgedrag door de ogen van de automobilist …
Lees meer
Fietsende kinderen zijn kwetsbaar. Veilig fietsgedrag begint bij een goede fiets! Met dit project komt VVN op de scholen om fietsen te keuren. Daarbij wordt gelet op verlichting, de rem, de banden, de bel etc. Vooraf worden de ouders (via school) geïnformeerd met uitleg en een checklist. Op de Fietscontrole-dag …
Lees meer
Een set met 25 kleine en 25 grote fietshesjes voor leerlingen en 4 stuks voor volwassenen (begeleiders).
Lees meer
In deze tas zit materiaal om op het schoolplein een parcours uit te zetten dat leerlingen uitdaagt hun fietsvaardigheid uit te proberen en te oefenen. Het materiaal uit deze fietsparcourstas sluit aan bij de map ‘Fiets Seef’.
Lees meer
In deze interactieve theatervoorstelling vertellen acteurs verhalen met de focus op verkeersgedrag van jongeren. De leerlingen gaan op zoek naar hun eigen verkeerverhaal en worden door de dialogen, scènes en muziek bepaald bij (on)veilig verkeersgedrag. De dynamische, humorvolle en toch serieuze insteek zorgt voor impact. Bij de voorstelling hoort lesmateriaal …
Lees meer
Het Leer-in-het-Verkeer-Kleuters-programma bestaat uit een les met verkeersmaterialen en een online leeromgeving. De lesmaterialen zijn gebaseerd op de vrolijke en herkenbare illustraties van Dick Bruna. Zo kunnen de kinderen spelenderwijs leren met behulp van kleuter-doe-boekjes, wenborden, vertelplaten, muziek en spelletjes. Standaard worden 4 Joep-in-het-verkeertasjes meegeleverd die de kinderen om de …
Lees meer
‘Laat je niet afleiden door je mobiel tijdens het fietsen’, dat is de rode draad van dit enerverende project. Met leuke oefeningen ervaren de leerlingen dat ‘twee dingen tegelijk doen’ niet werkt. Een tochtje op een fietssimulator versterkt dat inzicht. Afsluitend wordt daarover een pakkende rap gemaakt die goed blijft …
Lees meer
In deze theatervoorstelling gaan de kinderen samen met Paolo op zoek naar Seef de Zebra, de mascotte van het Drents Verkeersveiligheidslabel. Onderweg wordt aandacht besteed aan autogordels omdoen, de functie van een stoplicht, buiten spelen/fietsen op straat, uitstappen uit een auto en oversteken. De kinderen geven aanwijzingen en zingen mee. …
Lees meer
Jaarlijks organiseert VVN dit examen. In het theoretisch deel beantwoorden de leerlingen 25 vragen vanuit hun rol als fietser, voetganger en passagier. Dit examen is een belangrijke toets op de beheersing van verkeerkennis, het inzicht in verkeerssituaties en het besef van het belang van verkeersveilig gedrag. In het praktische deel …
Lees meer
Scholen kunnen met deze spuitmallen op een eenvoudige manier extra aandacht vragen voor verkeersafspraken in de directe omgeving van hun school. In het pakket zitten twaalf verschillende sjablonen die meerdere keren te gebruiken zijn, los of in combinatie. Daarnaast bevat het pakket twee spuitbussen met krijtverf. De verf blijft, afhankelijk …
Lees meer
In deze humoristische, interactieve theatervoorstelling wordt op een speelse manier duidelijk hoe een verkeerslicht werkt. Ook andere verkeersveiligheidszaken komen aan de orde. Met een lesbrief en een online-module kan de leerkracht met de kinderen deze interventie voorbereiden en verwerken.
Lees meer
In deze humoristische, interactieve theatervoorstelling wordt op een speelse manier duidelijk hoe een rotonde werkt. Daarbij komen (ook) voorrang, kruispunten en verkeersborden aan de orde. Met een lesbrief en een online-module kan de leerkracht met de kinderen deze interventie voorbereiden en verwerken. Kan los of als vervolg op Stoplicht 1/2 …
Lees meer
Streetwise is een praktisch verkeersprogramma, opgebouwd uit vier op leeftijd/ontwikkelingsfase afgestemde modules. Instructeurs komen 1 of meer dagdelen naar school met echte- en namaak auto’s, zebrapaden, verkeerslichten en een fietsparcours. Met deze praktische, leuke en leerzame lessen (nét echt!) gaan de leerlingen beter voorbereid het verkeer in.
Lees meer
Na de zomervakantie naar de nieuwe school; op de fiets, of met de bus, trein etc. Dat vraagt voorbereiding! Via van ‘8 naar 1’ verzorgt een VVN-professional de introducerende gastles (60 minuten). Vervolgens gaan de leerlingen in 5 lessen van ongeveer 20 minuten aan de slag met het online én …
Lees meer
Jassen en/of Stopborden speciaal voor verkeersbrigadiers.
Lees meer
In deze theatervoorstelling komt Spacy van een ‘Verkeerde planeet’ naar onze Verkeersplaneet en leert hoe het wél hoort. Een gespreksleider en poppenspeelster laten samen met de kinderen in 4 korte scènes verschillende verkeerssituaties aan bod komen rond is voorrang; zebrapaden; gordels dragen en buiten spelen. Met ‘Ren je bord’ (een …
Lees meer
Op het plein zijn herkenbare verkeerssituaties aangebracht, zoals een zebrapad, een rotonde en een gelijkwaardige kruising. Geschikt voor verkeerslessen én om op te spelen. De kosten van een Verkeersschoolplein worden grotendeels gedragen door de provincie Drenthe en uw gemeente. Zie verder: Verkeersplein Een schoolplein is voor kinderen een plaats om …
Lees meer
Voor de kleuters op scholen met een verkeersschoolplein zijn deze Dick Bruna-hesjes een prachtige aanvulling op de mogelijkheden. Met deze hesjes wordt zichtbaar wie welk voertuig uitbeeldt, zoals een fietser, een automobilist, een vrachtwagen, etc. Zo wordt ook voor de jongste leerlingen het gebruik van het verkeersschoolplein een extra leuke …
Lees meer
In dit educatieprogramma leren kinderen meer over opvallend landbouwverkeer. Vooral buiten de bebouwde kom gebeuren er veel ongelukken met landbouwverkeer en fietsers. Vaak met ernstige afloop. Het is daarom van belang om te weten wat de gevaren zijn van landbouwverkeer op de weg en hoe je dit veilig kunt passeren. …
Lees meer
Een verkeersveilige schoolomgeving (VS0), daar draait het om. Niet alleen voor de kinderen, ook voor de ouders. Met deze incidenteel in te zetten actie worden afspraken over veilig verkeersgedrag rond de haal/breng-situatie via een handzame en aantrekkelijk vormgegeven ansichtkaart benadrukt. Een leuke en zinvolle maatwerkactie, voor als een extra zetje …
Lees meer
Deze pakketten staan voor 4 praktische projecten. De materialen voor de projecten worden aan het begin van het nieuwe schooljaar verstrekt. De 3 Projecten zijn ‘Veilig op de fiets’: wat is een veilige fiets; verhoog je Fietsvaardigheid; sluit een ‘Safety-deal’; ‘Op voeten en fietsen naar school’: handvatten voor het stimuleren …
Lees meer